SANDER LID FISKÅ TIL SIGNATURPITCHEN

Sander Lid Fiskå er Filmkrafts kandidat til neste års Signaturpitch. Sander er 20 år og oppvokst på Tau i Rogaland. Det var hans "Prosjekt Dommedag" som utmerket seg i søknadsbunken og sikret han billett til Trondheim 11.-12. januar  2023.

Sander Lid Fiskå er 20 år og studerer for tiden til Bachelor i Film og TV ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

Sander har til tross for sin unge alder allerede lang og bred erfaring fra film og teater. Allerede som 16-åring fikk han arbeidspraksis hos NRK Rogaland, han har besittet flere roller på BUT seinest i Brødrene Løvehjerte, i FilmRookies 2019 (Filmkraft Talent-prosjekt)var han også foran kamera i prosjektet «Olivia». Sander har deltatt i flere manus-workshoper og prosjekter for teater og film, hvor et høydepunkt er Filmverksted (Filmkraft Talent-prosjekt) «Neste Dør (2020) der han også hadde regi. Neste Dør har vunnet flere priser bl.a. beste kortfilm i New York i høst under International FIlm Festival Manhattan, og beste fiksjon under Amandus UNG i 2021. Neste Dør var også nominert til New Nordic Voice 2021under Nordisk Panorama 2022. I 2021 ble han hedret av Filmkraft Talent med prisen Årets Talent og et arbeidsstipend på kr 20 000.

Her mottar Sander Lid Fiskå prisen for beste fiksjon med Neste Dør (Next Door)under International Film Festival Manhattan i høst.

-Hvorfor er du hekta på film, Sander?

-Film er sykt gøy og alltid like utfordrene. Men heldigvis er film en kollektiv kunstart og utfordringer løser man sammen. Det er alltid like kjekt å jobbe med flinke folk og å jobbe sammen mot et ferdig resultat. Målet er alltid å lage den beste filmen ever. 

-Kan du beskrive Prosjekt Dommedag med en setning?

-Prosjekt Dommedag handler om en person som våkner opp etter et koma på en hytte ute i en skog, og møter en jente som forteller han at verden skal gå under.

-Ideen er til Prosjekt Dommedag er din, Sander, men manus har du skrevet sammen med Balder Scheen Jacobsen. Fortell litt om det arbeidet.

-Jeg har hatt denne idéen liggende lenge og hadde allerede skrevet et kort manus. Balder er en jeg har jobbet med en del tidligere, og en dag da vi tok en kaffe fortalte jeg om Prosjekt Dommedag. Han tente på idéen og sammen skrev vi ut et manusutkast. Balder skal også spille hovedrollen i Prosjekt Dommedag.

-Neste Dør handlet om helvete, og nå til pichen snakker vi Prosjekt Dommedag? Hvorfor denne fascinasjonen for «mørke» temaer?

-Etter jeg var ferdig med Neste Dør visste jeg at jeg ikke var ferdig med å lage film med bibelske temaer som utgangspunkt. Prosjekt Dommedag er på mange måter en slags oppfølger til Neste dør uten at det er noen sammenheng mellom historiene. At jeg er fascinert av «mørke» temaer er ikke til å legge skjul på, men det tror jeg ikke at jeg er alene om. De aller fleste har et forhold til religion, tro eller bare en tanke om at det finnes noe mellom himmel og jord. Hovedtemaet i denne ideen er ikke bibelen, men frykten for døden og det eksistensielle. 

-Hvor er Sander om fem år?

-Om fem år er jeg forhåpentligvis ferdig med min første spillefilm, eller hvert fall godt i gang med en langfilm. Jeg bor sikkert fortsatt i en trang liten kjellerleilighet, men har fått inspirasjon fra enda flere festivalbesøk, og fått etablert et enda større nettverk i filmbransjen.

-Hva tenker du om dine egne vinnersjanser i Trondheim?

-Jeg synes ideen min er veldig bra og god nok til å vinne, så jeg stresser ikke så veldig mye. Hvis noen har en bedre idé i Trondhjem, ja så fortjener de å vinne. Det blir spennende å se.

-Filmkraft heier på deg, Sander og ønsker deg hell og lykke under Signaturpitchen 2023.

Her ser vi Sander under innspilling av FilmRookies 2022. Han hatt hatt regi to ganger under FilmRookies. Først med «Aldri med vilje» (2021) og «Dømt til døden» (2022). 

Signaturpitchen 2022 ble vunnet av Lina Helvik fra Stavanger med prosjektet Krokodillefittelippeskin.