Rogalerret jubilerer med 10 år og gjør som vi lovet og tester ut en litt ny vri på konseptet. Det blir fokus på lange formater på årets første Rogalerret. Vi har invitert Motlys med tre av sine prosjekter for å fortelle hvordan de har jobbet med film gjennom de siste 40 årene. Mange av dem med sitt utspring i Rogaland.

Gjesteprogramleder er vår egen Rolf Kristian Larsen. Han fikk sitt store gjennombrudd med Mannen som elsket Yngve, produsert av Motlys og innspilt i Stavanger. Det blir fint å få Rolf Kristian på snarvisitt til Rogaland. Du møter også skuespiller Thorbjørn Harr på KINOKINO. Han spiller i langfilmen SEX og du har selvsagt sett ham som Kåre Willoch i Makta.

Neste Rogalerret 18. september settes søkelyset på lokal dokumentarfilm, og til jul blir det fokus på kortfilmen - både noen gamle fra arkivet og så klart de helt ferske rett fra klippebordet i 2024.

Viktig info:

Rogalerret er forskjøvet med en halv time denne gang grunnet annet arrangement på KINOKINO.

Sted: KINOKINO, sal 2

Dørene åpner: 19.00

Arrangementet starter: 20:00

Møt filmskaperne til et dypdykk i tre prosjekter fra Motlys – Makta (TV-serie), Søstre elsker evig (lang dokumentar) og Sex drømmer kjærlighet (langfilm-trilogi

Gjester: 

SEX – Yngve Sæther (produsent) og Thorbjørn Harr (skuespiller i SEX og Makta)

SØSTRE ELSKER EVIG – Wilde Siem (hovedrolle og manus) og Sigve Endresen (regissør)

MAKTA – Stian Kristiansen (regi ep 10, 11 og 12), Yngve Sæther (eksekutiv produsent)og Thorbjørn Harr (skuespiller SEX og Makta)

Makta

Det skal omtrent være umulig å ikke ha fått med seg suksessen Makta har hatt på NRK Denne høsten og vinteren. Makta er et unikt drama om et avgjørende vendepunkt i vår politiske historie, basert på sannhet, løgn og dårlig hukommelse.

OSLO, «1974». Feiden mellom partileder Reiulf Steen og statsminister Odvar Nordli river Arbeiderpartiet i fillebiter. Den unge idealisten Gro Harlem Brundtland blir ufrivillig dratt inn i mudderet som er moderne politikk. Når regjeringen imploderer rundt henne lærer hun å spille spillet. Gro klatrer i gradene til hun står helt på toppen av ruinene til Arbeiderpartiets sagnomsuste sosialdemokrati.

Sex drømmer kjærlighet

Med Sex Drømmer Kjærlighet fortsetter Viaplay samarbeidet med Motlys og Arthaus, der ambisjonen er å få det beste ut av to verdener – kino og strømming. Filmene skal i tur og orden vises først på kino, og vil deretter vises eksklusivt på Viaplay.

«En feier har sex med en annen mann, men insisterer overfor kona at det ikke er utroskap. Kollegaen hans har nattlige drømmer som ikke stemmer overens med hans mannlige selvbilde. En femten år gammel jente opplever en seksuell oppvåkning da hun forelsker seg nesegrust i sin kvinnelige lærer. Hun skriver dette ned i en dagbok, og skriver så bra, levende og gjenkjennelig at både mor og bestemor synes boken bør utgis. Uten å ta høyde for at jenta kun har skrevet det for å holde forelskelsen levende for seg selv. En kvinnelig lege i slutten av førtiårene har ingen ønsker om et fast forhold. Men da en mannlig sykepleier forteller om hvordan tilfeldige møter med menn iblant fører til givende og uforpliktende sex, merker hun hvordan dette er akkurat det hun har ønsket seg.»

Søstre elsker evig

I dokumentarfilmen forteller regissør Sigve Endresen historien om hvordan Wilde (31) klarer å gå videre etter at lillesøstereren Marin (28) tok sitt eget liv.

Søstre elsker evig inneholder filmopptak av samtaler mellom Marin og Wilde de siste ukene før Marins død. Rammen for filmfortellingen er hvordan Wilde bearbeider sorgen over tapet av søsteren, og gjennom arkivklipp viser vi historien til søstrene. Filmen handler om selvmordet, men like mye om situasjonen til de pårørende etter et selvmord, forteller Endresen.

Programlederen

Rolf Kristian er både skuespiller, dramatiker og manusforfatter. Han tok utdannelsen sin på Statens Teaterhøgskole, med et halvt år utveksling ved William Esper Studio i New York.

Hans første filmrolle var i Fritt Villt fra 2006, hvor han året etter vant prisen for beste skuespiller under Festival de cine fantástico de Málaga. Rolf Kristian sitt store gjennombrudd kom med hovedrollen som Jarle i Mannen som elsket Yngve. For denne rollen ble han nominert i kategorien beste mannlige skuespiller under Amandaprisen i 2008.

Rolf Kristian har også gjort andre store roller i tv-serier og spillefilmer som Heimebane, Nobel, Kampen om tungtvannet, Lilyhammer, Kongens Nei, Nordsjøen, og Lykkeland.