Intervju med bransjen: Filmhimmelen

I tidligere artikkelserie kalt Folka i Filmkraft har vi blitt bedre kjent med både styret og administrasjonen i Filmkraft. Nå ønsker vi å snu fokuset og også bli bedre kjent med den aktive bransjen i Rogaland i dag. Dette gjør vi gjennom flere intervjuer med regionale selskap og folkene bak dem. Vi håper at dette kan gi filmbransjen generelt men også alle andre som er interesserte et bedre innblikk i vår bransje.

På grunn av smittevern har ikke intervjuene blitt utført gjennom fysisk møte men over epost. Alle bilder er gitt av intervjuobjektet selv.

Nr 4 i rekken med intervju er Filmhimmelen, et produksjonsselskap i Stavanger med mye dokumentar-erfaring, her representeret av Daglig leder og filmskaper Bjørn Eivind Aarskog. Les intervjuet i sin helhet under.

Kan du fortelle litt om din og ditt selskaps historie? Hvor startet dere og hvilke høydepunkter husker dere tilbake til?

Jeg var heldig og fikk min start i Hollywood som kameraassistent på en spillefilm produsert av Oscar-vinneren og filmlegenden Roger Corman. Så balet det på seg med arbeid på andre filmer med Oscar-vinner Quentin Tarantino og Robert Rodriguez med skuespillere som Oscar-vinner Marisa Tomei, Antonio Banderas, Oscar-nominerte Tim Roth, Jennifer Beals, Madonna og Bruce Willis med flere. Så ble jeg lei og flyttet til Oslo der jeg startet Exposed Film Productions AS.

Det var flere høydepunkter, for i Oslo produserte vi to Oscar kandidater, vant gullruten og fikk to Amandapriser, en for beste film og en for beste dokumentar.

Kinodokumentaren Alt om min far var en høydare, den tok helt av både på kino i Norge og ble til og med vist på HBO i USA.

 

Hvordan er dere organisert, og hvilke formater jobber dere med? Hvem og hva.

Etter 16 år i Oslo sa jeg opp alle ansatte og flyttet selskapet til Stavanger og skiftet navn til Filmhimmelen. Hvordan vi er organisert i Filmhimmelen? Gud er øverst, så… -nei, vi er alle poteter. Filmproduksjon er teamwork, alle kan forskjellige ting og kommer med meninger og forslag om alt. Vi produserer dokumentarer og spillefilmer.

Hvordan samarbeider dere med andre i bransjen? Både lokalt og nasjonalt. 

Vi hyrer inn freelancere i ny og ne, og kommer nok til å samarbeide i enda større grad enn tidligere så fort vi har produksjonsmidler og råd til å gjøre det.

 

Hvordan finansierer dere vanligvis prosjektene til selskapet?

Alle prosjektet utvikles først med egenkapital før vi søker regionale fond om utviklingsmidler. Nesten alltid produserer vi en pilot som viser potensialet i prosjektet.

 

Hva skjer hos dere for tiden? Prosjekt-relatert, året 2021.

Vi jobber for tiden med en kinodokumentar som heter Videokongen. Det skal bli en original og morsom film om videoepoken på 80-tallet. Så arbeider vi med Jenta i kummen, en dokumentarserie om Tina-drapet her i Stavanger. I tillegg utvikler vi et spillefilmmanus med handling i regionen. Det blir en thriller litt utenom det vanlige.

 

Hvilke planer har dere for selskapet i årene fremover? Hvilken utvikling ønsker dere?

Dersom vi kunne få til et godt samarbeid med andre lokale aktører på større prosjekter, tror jeg vi alle kunne få en bedre stabilitet og kontinuitet her i Stavanger. Kanskje jeg bør nok en gang ta initiativ til å starte et film-felleskap for å samle bransjen fysisk? Det siste jeg drev var Filmcentralen i Oslo i 10 år, det ble et utrolig morsomt og kreativt felleskap.

 

Hvilke utfordringer ser dere for bransjen vår fremover?

Utfordringen til bransjen vil alltid være å skape noe som er så kunstnerisk og samtidig kommersielt at det tiltrekker seg privat investering. Det har vi klart tidligere, og det er målet vårt fremdeles.

 

Hvordan opplever der det å være del av filmbransjen i Rogaland?

Den lokale bransjen er mye mer intim og personlig her i Stavanger, det er spesielt blitt tydelig etter at Filmkraft har begynt å arrangere så pass mange seminarer og bransjetreff av ulike slag.

 

Hvem i bransjen i Rogaland vil dere gi skryt til og hvorfor?

Det er mange som er flinke og fortjener skryt. En er Filmkraft som samler og motiverer bransjen, ellers er det imponerende å se hva Chezville får til av spillefilmer.

 

Om du vil lese mer om Filmhimmelen eller ta kontakt med Bjørn Eivind, trykk på link i logo for å komme til deres hjemmesider.