Intervju med bransjen: Tallfilm

I tidligere artikkelserie kalt Folka i Filmkraft har man blitt bedre kjent med både styret og administrasjonen i Filmkraft. Nå ønsker vi å snu fokuset og også bli bedre kjent med den aktive bransjen i Rogaland i dag. Dette gjør vi gjennom flere intervjuer med regionale selskap og folkene bak dem. Vi håper at dette kan gi filmbransjen generelt men også alle andre som er interesserte et bedre innblikk i vår bransje.

På grunn av smittevern har ikke intervjuene blitt utført gjennom fysisk møte men over epost. Alle bilder er gitt av intervjuobjektet selv.

Nr 5 i rekken med intervju er Tallfilm, et nyere produksjonsselskap fra Sandnes. Her representert av produsent Siw Angell Olsen. Les intervjuet i sin helhet under.

Intervju med Tallfilm og Siw Angell-Olsen

Kan du fortelle litt om din og ditt selskaps historie? Hvor startet dere og hvilke høydepunkter husker dere tilbake til?

Tallfilm ble AS i november 2019. Før det jobbet vi gjennom våre enkeltmannsforetak. Vi har tilsammen mer enn 50 års erfaring fra Film -og TV bransjen. Etter hvert ble trangen til å produsere selv stor – derav AS.

Det var ett høydepunkt i selv å starte AS og få egne kontorer. Vi bor og har kontorer i Sandnes, derfor veldig fornøyd med at Filmkraft Rogaland også etablerer seg i Sandnes.

Det er alltid et høydepunkt hver gang vi er så heldige å få tilskudd til prosjektene våre. Siste var nå nylig da vi etter tredje forsøk klarte å få penger fra NFI og FFLB til kortfilmen ATTILA.

Det var også et høydepunkt at kortfilmen vår HURRA FOR DEG ble nominert til Beste Norske Kortfilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand 2021.

 

Hvordan er dere organisert, og hvilke formater jobber dere med? Hvem og hva.

Nils Petter er daglig leder og fotograf, mens Siw jobber mest som produsent. Begge leier vi oss ut til andre produksjoner, spesielt Nils Petter – han jobber ofte for eksterne produksjoner og mange av dem Oslo basert. Tallfilm jobber hovedsakelig med kortfilm/dokumentar og oppdragsfilm.

 

Hvordan samarbeider dere med andre i bransjen? Både lokalt og nasjonalt. 

Vi er et lite selskap og trenger derfor samarbeidspartnere på prosjektene våre. Samarbeid er viktig og givende, og vi jobber med flere her lokalt både selskap og frittstående filmarbeidere. Akkurat nå har vi 2 prosjekter hvor vi jobber med produksjonsselskap utenfor regionen.

 

Hvordan finansierer dere vanligvis prosjektene til selskapet?

Til nå har det vært gjennom Filmkraft Rogaland, NFI og FFLB .Vi jobber jevnt og trutt med å utvide horisontene våre. Gjennom nye prosjekter vi holder på med kommer vi til å lære om finansiering inn mot TV markedet.

 

Hva skjer hos dere for tiden? Prosjekt-relatert, året 2021.

Vi har ett spennende år med mange prosjekter. Vi har akkurat ferdigstilt to kortfilmer: NOWHERE – regi: Alexander Gudmestad og HURRA FOR DEG – regi: Mads Eriksen. Vi jobber nå med distribusjon på disse. Vi jobber med en kort eksperimentell dokumentar DU VAR HER – regi; Siw Angell-Olsen. Vi ser også frem til å produsere årets FILMVERKSTED film. Dette er et samarbeid med Filmkraft Rogaland og vi har hentet inn Mads Eriksen som regi og manus mentor. Tallfilm er også Co-produsent og samarbeider med SRS MEDIA  med dokumentar prosjektet; DRAPENE I ELEFANTGRESSET – regi: Ola Flyum Så gleder vi gleder oss veldig til august, da går vi i opptak med kortfilmen; ATTILA – regi; Fredrik Lillegraven og Mads Eriksen. Vi har fått med oss HACIENDA FILM som co-produsent på dokumentarfilmprosjektet vårt; MIN FANTASIVENN – her er vi i utviklingsfasen og har fått støtte fra Filmkraft og Sørnorsk Filmsenter.

Hvilke planer har dere for selskapet i årene fremover? Hvilken utvikling ønsker dere?

Planen er at Tallfilm er kommet for å bli. Vi ønsker å bidra å bygge bransje, være med å løfte frem unge talenter, samt dyrke dem som allerede er. Siw ønsker flere historier om og av kvinner.

Vi ønsker kontinuitet og forutsigbarhet og drømmen er å produsere en TV-serie slik at det blir mye jobb til oss og mange andre her i regionen.

 

Hvilke utfordringer ser dere for bransjen vår fremover?

Vi tror jobben med å hente inn finansieringsmidler vil bli mer krevende. Det er flere om beinet og ofte store selskap som lettest får midler. Det oppleves som at track record blir mer og mer viktig for fondene, og at det blir vanskeligere for små selskap som oss å nå gjennom. Vi føler også at det er mer og mer fokus på kommersielle filmer, og at det blir mer utfordrende å jobbe med kunstfilm, kortfilm og dokumentar som er vårt kjerneområde.

 

Hvordan opplever dere det å være del av filmbransjen i Rogaland?

Det er givende å være en del av bransjen her i Rogaland og føler det er en fin driv i miljøet om dagen. Det er veldig kjekt å bidra med å løfte frem nye unge talenter, samt være med å sette Rogaland på filmkartet.

 

Hvem i bransjen i Rogaland vil dere gi skryt til og hvorfor?

Oi – vi har mange flinke som fortjener ros og det varierer jo fra år til år. Akkurat nå vil vi skryte av regissør Alexander Kristiansen som har jobbet i 10 år med dokumentarserien Frontkjemperne som nå vises på NRK. Ti år er lang tid, mange ville nok gitt opp for lenge siden. Serien fikk heftig kritikk, men han stått støtt i den stormen, og synes en god del av kritikken ikke traff.
All ære til ham! Og gratulerer med ferdig serie både til ham og Filmavdelingen!

 

Rogaland har også fått sin første kvinnelige spillefilmregissør! Gratulerer så mye til Silje Salomonsen og Chezville – de står virkelig på og får det til – veldig inspirerende.