Søk
Close this search box.

LOKAL FILMSKAPER BLIR NY FIKSJONSKONSULENT

Bjørn Eivind Aarskog blir ny fiksjonskonsulent i Filmkraft fra 1. april.

Filmkrafts nye fiksjonskonsulent er Bjørn Eivind Aarskog (57), en av våre egne og veldig erfarne filmskapere som har produsert, regissert og fotografert en rekke dokumentarer og spillefilmer som har nådd ut både nasjonalt og internasjonalt. Flere av filmene er belønnet med Gullruten og Amanda i tillegg til flere priser fra internasjonale filmfestivaler. Bjørn Eivind er en allsidig filmskaper med erfaring fra alle formater, men akkurat nå er den kunstneriske tilnærmingen rundt fiksjon han i all hovedsak skal få jobbe med på filmsenteret.

Bjørn Eivind har Bachelor of Science i filmproduksjon fra San Diego State University, California og startet karrieren sin som kameraassistent i Hollywood hvor han arbeidet med flere kjente filmfolk både foran og bak kamera. Etter årene i Hollywood dro Bjørn Eivind til Oslo hvor han startet Exposed Film Productions AS som co-produserte og kinodistribuerte spillefilmer i samarbeid med venner fra Hollywood. De to første filmene han co-produserte ble begge Oscar-kandidater fra sine opprinnelsesland. I denne perioden var han også B-fotograf på spillefilmer og filmfotograf på en rekke norske kortfilmer, reklamefilmer og musikkvideoer, i tillegg til å lede Foreningen Norske Filmfotografer i to år. Han har også undervist og gjesteforelest i en årrekke innen filmfaget ved blant annet Universitetet i Stavanger.

Fra å co-produsere spillefilmer begynte han ganske snart å produsere og fotografere egne filmer. De to første var 7. himmel og Alt om min far, to kinodokumentarer med bla. nyskapende visuelle montasjer. Alt om min far er fremdeles en av de mest besøkte kinodokumentarer i nyere tid. Filmen vant bl.a. Amanda for beste langfilm i 2002, dvs. den ble vurdert bedre enn alle fiksjonsspillefilmer også. I tillegg vant den Gullruten, Teddy Award fra Berlin Intl. Filmfestival og flere andre internasjonale priser. Alt om min far ble også solgt til HBO i USA.

NFI valgte Bjørn Eivind til ”Producer On The Move” i 2002 og sendte ham til Cannes filmfestival for nettverksbygging. Her kom han i kontakt med Nik Powell, produsent av Oscar-vinneren The Crying Game og mangeårig leder av European Film Academy. Powell spurte ham om han ville produsere spillefilmen One Love i Jamaica, en komedie løst basert på Bob Marley med sønnen Ky Mani Marley og Idris Elba i hovedrollene. Det ville Bjørn Eivind selvsagt og dette ble en eksotisk opplevelse for både norsk og britisk stab og spillefilmen ble lansert i Cannes og fikk internasjonal distribusjon. Like etterpå produserte og fotograferte han dokumentaren Evig din i India, Storbritannia og Ungarn. Også denne filmen vant Amanda.

Året etter produserte og fotograferte han den muntre og innovative kortfilmen Kokos som vant publikumsprisen og beste kortfilm i Grimstad og beste kortfilm i Norden samt en rekke priser internasjonalt. Han rakk å fotografere og produsere thrilleren Snarveien med SF Norge og kortfilmen Idyll før han stiftet familie og vendte tilbake til hjembyen Stavanger i 2011.

Her fortsatte han filmkarrieren sin og produserte og regisserte det som skulle bli Norges første True Crime serie, Hvem drepte Birgitte? Produksjonsselskapets navn ble samtidig endret fra Exposed til Filmhimmelen. Hvem drepte Birgitte? ble en 9 episoder publikumssuksess og er sett av over 760.000 seere på TV2/TV Play. Med litt overlapp skapte han også serien Hvem drepte Tina? På 5 episoder om det andre uløste drapet i regionen. Denne serien ble lansert på egen plattform og Altibox, og er klar for internasjonal distribusjon.

Bjørn Eivinds siste produksjon er kinodokumentaren Videokongen som skal lanseres til høsten, så for ham var dette en perfekt tid og anledning til å gripe sjansen og søke fiksjonskonsulentstillingen i Filmkraft.

Med sin allsidige filmkarriere og kjennskap til både regional filmproduksjon og historiefortelling på tvers av formatene, så er vi i Filmkraft trygge på at vi har fått med oss en dedikert og dyktig  filmskaper som nå skal være vår fiksjonskonsulent. En lokal filmskaper som ham vil uten tvil ha et annet perspektiv enn det en utenfra vår region ville hatt, og det syns vi er en spennende innfallsvinkel og noe vi ser frem til å erfare. Her har vi med å gjøre en filmskaper som har jobbet og høstet erfaringer internasjonalt og virket og levert på alle nivå også fra vår egen region, en unik kombinasjon. Sammen med oss skal Bjørn Eivind jobbe for å løfte de sterke og viktige historiene, stemmene og egenartede kunstneriske prosjektene, historiene som vi mener at bare kan komme fra Rogaland, det ekstra hakket opp og ut i verden. Og det ser vi frem til, sier daglig leder i Filmkraft Anne Lærdal.

Iram Haq er fiksjonskonsulent ut første runde i år. Bjørn Eivind starter sitt engasjement i en 60% stilling i begynnelsen av april og går over til 80% til høsten, og vil bli fast inventar på filmsenteret sammen med oss andre i 2 år fremover.

Bjørn Eivind har ambisjoner og tanker om sitt nye oppdrag; Selv om jeg som kreativ produsent har opparbeidet meg lang erfaring i å vurdere fiksjonsprosjekter og manus til både kortfilm og spillefilm, er jeg ydmyk med tanke på å starte som fiksjonskonsulent for Filmkraft. Noe av oppgaven som fiksjonskonsulent blir litt det samme som kreativ produsent, å motivere spesielt de som får avslag til ikke å gi opp, men i stedet inspirere dem til å forbedre prosjektet slik at det fortjener tilskudd. Det overordna målet er å kunne bidra til at de særegne eller nyskapende kunstneriske prosjektene fra regionen når ut både nasjonalt og internasjonalt.

Del posten