Øverst fra venstre; Heidi Strand, Lina Helvik,Selma Dybvig, Fredrik Lillegraven, Zagros Cetinkaya, Ambrozie Pura og Jon Garcia DePresno. Nederst fra venstre; Liss-Anett Steinskog, Vilde Bakkevig og Frida Feline Nilsen.

Tidligere denne uken dro 10 manusforfattere til Jæren for tre dager med faglig påfyll, intensive skriveøvelser og sosialt samvær. Boretunet sørget for en perfekt ramme rundt workshopen og la spirer til kreativitet og inspirasjon. Datoene for skrive-campen var 18.– 20. mars. Det ble lange dager med tettpakket program. Det ble også tid til å slå av en god prat og bli bedre kjent med sine skrivende kollegaer i Rogaland. God stemning hele vegen.

DAG 1

Bo Skjoldborg  Flow-skriving

Bo snakket om Flowskriving med fokus på skrivemetoder som pusher forfattere til kvantitet og kvalitet i tekstene. Her fikk deltakerne en hel dag med øvelser som skulle trigge skrivelysten. Alle deltakerne fikk boken Flow skriving skrevet av Bo som gave.

Bo Skjoldborg er en erfaren tekstforfatter og foreleser i skrivekunsten med minst 10 000 formidlingstekster bak seg. Han har skrevet over 30 fagbøker, romaner og barnebøker.

 

Kveldens gjest – Arild Østin Ommundsen, tema dialog

Arild delte villig av sine erfaringer etter 25 år i filmbransjen – fra Mongoland til Evy & Alltid. Med filmklipp og historier fortalte Arild hvordan han skriver dialog og om hans måte å lage film på.

Med filmer som MONGOLAND og EVENTYRLAND har Arild Østin Ommundsen etablert seg som en av de mest særegne fortellerstemmene i norsk film. Filmene hans er vist på anerkjente internasjonale festivaler som Sundance og CameraImage, og vunnet priser over hele verden. I tillegg til sine til nå syv spillefilmer, har han også regissert en formidabel mengde kort-, reklame- og dokumentarfilmer, samt tv-serien «Evy og Alltid» for NRK.

DAG 2

Linda May Kallestein – øvelsesmaraton for å utløse kreativiteten

Linda May Kallestein holdt en rekke skriveøvelser hvor deltakerne virkelig fikk trigget sin egen kreativitet. Tekster ble omskrevet og tweaket på til svetten piplet i pannen. -Utfordrende og veldig gøy, kommenterte en av deltakerne.

Linda May er først og fremst manusforfatter, men har også regissert dokumentarfilmer både for TV og film. Hun var medforfatter av den kritikerroste serien «Atlantic Crossing». Serien vant prisen for 2021 International Emmy Award for beste TV-serie, Juryens Spesialpris, Golden Bird-prisen ved Seoul International Drama Awards. Hun har skrevet manus for familiefilmer, blant annet «Kule kidz gråter ikke» og «Gråtass – Gøy på landet» begge prisvinnende og nominerte internasjonalt. Hennes kortfilmer og dokumentarer har også vært nominert til priser på flere filmfestivaler

Table read med skuespillere

Etter å ha finpusset på sine scener i timesvis var det endelig duket for å ta i mot et A-lag av skuespillere fra Rogaland. Nervøse manusforfattere grugledet seg til seansen. Deltakerne ble delt inn i tre grupper hvor hver gruppe fikk med seg to skuespillere på laget. I to timer leste skuespillerne scenene høyt og ga sine tilbakemeldinger. Manusforfatteren lyttet og kom med egne innspill og små regigrep. Nervøse deltakere ble til slutt forvandlet til fornøyde manusforfattere, og øvelsen ble til en veldig god erfaring å ta med seg videre.

Skuespillerne som deltok var Kristoffer Joner, Nina Ellen Ødegård, Per Skjerstad, Arthur Berning, Malene Wadel og Ole Christoffer Ertvaag.

Iram Haq  – egen karriere og erfaring

Iram Haq delte sine erfaringer som filmskaper og viste klipp fra tre av sine filmprosjekter bl.a. kortfilmen Skylappjenta hvor Iram selv spiller hovedrollen.

Iram Haq er en norsk skuespiller, filmregissør og sanger. Hun har gjort seg bemerket som filmskaper både med kortfilmer og spillefilmer og har vunnet Amandaprisen to ganger og Kanonprisen tre ganger for sine filmer. Iram  har utdannelse som art director fra Westerdals reklameskole.

Kveldens gjest – Tone Johnsen,             tema karakterutvikling

Tone Johnsen og Linda May Kallestein hadde en veldig fin prat om karakterutvikling. Manusgjengen stilte mange spørsmål og fikk gode tips som kan være til hjelp når man bygger en karakter. F.eks. – hvilken musikk hører karakteren din på?

Tone Johnsen er utdannet fra Den Norske Filmskolens produsentlinje. Hun har de siste 18 årene jobbet som manuskonsulent, dramaturg og manusveileder. Hun har vært ansatt på Norsk Filminstitutt som manuskonsulent i til sammen 7 år og siden 2012 har hun arbeidet freelance som dramaturg og manuskonsulent for blant annet Viken Filmsenter, NRK, Viaplay, Maipo, Monster, Feelgood, Motlys og Tordenfilm. Noen utvalgte prosjekter hun har vært dramaturg på: Lykkeland, Snøfall 1 og 2, Som du ser meg, Upperdog, Heimebane, Twin, Stayer, Holmlia Love, Barn, Last Jøder, Estonia og Pørni.

DAG 3

Egne prosjekter – Iram Haq og Linda May Kallestein

Den siste dagen var det fokus på egne kortfilmmanus. Her pitchet de sin idé, fikk konstruktive tilbakemeldinger fra veileder og gruppen, hvor de deretter skrev videre på sine kortfilmmanus med fokus på teknikker og øvelser de hadde fått under skrive-campen.